Wednesday, June 19, 2013

hari abah!

cite pasal father's day ni sensitip sikit, ada pendapat cakap tak boleh sambut, sebab father's day was founded by some christianity thing, so is Mother's day, and people keep on saying, ala tetiap hari pun hari mak hari bapak, mai nak habaq mai sikit, let's get back to basic, kenapa sebenarnye kita dok celebrate father's day or mother's day? for me, just to say THANK YOU and to let them know you appreciate what they have done. tuh je. bukan nye ada ritual ke apa. and yes tetiap hari pun boleh. tapi during father's day/mother's day banyak saleee. haha. then banyak tempat makan buat promo kan. so untung kamu disitu tak payah bayar full retail price. so why not? Lagi satu, sometimes you are too busy to even bother to do some cute artsy fartsy romantic thing when you just to deep into everyday chores/work/stress/kids. kan? sebenarnye these thing mcm breaks you from taking things from granted. paham dak makcik merepek? so you don't even have to mentioned happy father's day! you just say "thank you for being an awesome dad!".

aku sebenarnye tulis nak bagitau apa kitorg buat for this year father's day. aku ni takat dah bertambah sorang lagi anak, have no time on my own, seriously! ok la apart from friday afternoon sebab we can go off earlier on Friday around 3pm. so I browse Pinterest for something that I can do to surprise him that I can "conjure" up in few mins. betulllll.. masa lain sure anak-anak I ada, even malam pun, kalau I nak work with US counterparts, laptop atas katil, anak kiri kanan ok? dah depa tersedar ja carik mama. *konon konon aku rimas tapi sebenarnya sukaaaaaaa*. 

dah la tuh citenye aku lupaaa gilaaa bila father's day, then aku training seminggu sampai jumaat, dan dan eh Father's day Sunday ni eh? haa kalut kalut. aku ada 2 plan, mula mula ingat nak print fridge magnet of the kids with their abah from our Instagram account, ada a few places in malaysia that offer this service, online pun ada, tapi mak dah terlambat, maka we do the old fashion way, pi print gambaq, then beli magnetic tape RM5 dekat Daiso. nak pi print la, then tiba-tiba mamat kedai gambar tuh ckp, "kak, ip5 kami tak bleh print la, takde lightning cable". dang aku pon bodoh tak buat research dulu.

maka scrap la idea fridge magnets. so next idea is, guilt-free coupons! yeehaw.. idea paling senang tapi meaningful gila. aku browse punye la cantik coupons depa buat, design bagai, aku mana nak cekau photoshop nyah? desktop rumah dalam study room dia, printer pon sama, takkan la aku sengih-sengih gi print depan dia kan? 

So I grab a card, a few cute tiny envelopes. nah result nya. hahaha. abaikan tulisan mak cakar cakar musang gitu. see even proper pen pon tadak. hahaha propa gilaa.

kepada sapa-sapa yang nak show appreciation to someone, simple gift idea for father's day,  tapi ada masa dalam 20 minit je, boleh la try buat ni. for the guilt-free coupons idea boleh la google and pilih the one that suited you the most. cost below RM10. Kad tuh cost me around RM4.50, and the envelopes RM 3.50. RM8 la kesemuanya. lagi murah dari aku beli kad father's day hallmark yang rege nye dekat RM20 semua. aaa itu semua melampau.

He loves it sooooo much! dia punya happy kalah aku belikan kindle. melampaukan? tapi puas hati gilaaaaaaaaaaaaa lah aku.  :)