Tuesday, September 25, 2012

Pregnancy rant

Aku kan tk phm la dengan diri sendiri. Hari tuh baby dok sondol menyondol dekat bawah, susah nak jln, sengal cervix dengan ngilu bladder. Panggil la makcik urut suh angkat sikit, udah awal lg tk larat mak nk jln dgn baby menyondol dekat 2 bulan lama nya.

Udah sekarang ni, baby dah floating blk, udah floating selalu heartburn la pulak. Tetiap ari stat ptg je  sampai ke malam heartburn.

Kamu ni memang jenis tak reti nak brsyukur ke najwa? Elok la tuh dia dh naik balik, tahan je la heartburn tuh, bukan nya taleh mkn gaviscon kan?

Aaaa lantak laaa. Saja nak ranting out kat sini. Oh i still have the birth story to finish out. Oohh btw nursing mode is in full swing you all!! My dragon lair coming soon.

Sunday, September 23, 2012

my birth story

aku join la group gentle birth dekat facebook. it's a support group for natural birth without any anesthetic used. well actually aku used to be pro anesthetic. akan tetapi. selepas amik epidural for my first born,im feeling the pain masa pregnant for the 2nd. sakit blkg ya ampun. its annoying tau. you know spttnya your body can handle it, tapi ko tk boleh buat sbb you made poor uninformed choice once upon a time. haaaa.

so i want to spread the words to all humans, make an informed decision bila in labor. it determines your future.eceh. maka aku tulis la entry ini.

it all started when im 37.3weeks pregnant, aku pegi la my usual weekly appoinment dgn dr rosita, and she said baby dah engage which is to be expected lah. so labor might come in the next hour or it could come in another 2 weeks. tak boleh jangka, tapi yg penting baby sehat.

maka aku cuwak since aku plan nak beranak di KB. maka aku and DH pun settle all pending house and office work, and went back to kelantan on saturday morning. masa tu mama akudh membebel dh punya la dia cuak aku beranak dekat highway gerik. cet. on the way blk byk x la braxton hicks tapi none that i cannot handle, so bila smp rumah, mama ajak gi tgk baby my anak sepupu, aku siap mkn bagai juara lagi. tkde regular contraction pon, dr rosita kata kalau tk regular its just false labor. maka aku pun konfiden lah. supposedly gi jumpa obgyn ptg tuh jugak for my checkup, tapi bila dh blk dari kenduri dh lmbt. dia dh clockout. maka buat appointment je la for tomorrow.

which brings us to sunday, 19th dec 2010. tgh hari tuh aku gi la checkup, masa nak tunggu doktor tuh aku braxton hicks. byk kali. tp normal la. mcm aku boleh tahan lagi. DH ngn my mom pon tk perasan which means mild lah kan. so bila doktor buat checkup, dia palpate aku mmg sgt evident la contraction perut aku masa tuh. kihkihkih. tapi elok je aku boleh ckp ngn dia lagi, so tk kuat sgt pun. doktor tuh dh ckp oh awk ni tgh contraction i think you're in labor. so meh kita check jln. aku mcm haaa ko nk cek jln? aku dh ckp, tknk tkpe. aku tk rasa sakit sgt pon. then dia kata just nak cek dilate ke belum. then mak aku ckp tkpe cek jln je. dh mak ckp mcm tuh maka kene la ikut. masa dia msk jari tuh aku tgh contraction. ko tau tk betapa terseksa nya. my whole damn muscle tgh contract ko gi push paksa masuk mmg sakit gila la weehhh. aku jerit la ckp sakit tgh contraction, then boleh nurse dia ckp ish ni br cek jln sure nnt mintak drug punya. gelak-gelak. aku pang kang. doktor ckp oh br 1cm. memang laaaa dh baby dh engage mmg la akan bkk 1cm. tapi i can be 1 cm dilated for an entire month without going into labor! dia tny nak msk ward terus tk? aku ckp no. aku nk blk. kang dh betul2 sakit baru aku dtg. then die ckp ok lets go and scan the baby. scan2 dia kata air ketuban aku kurang. 5cm je. dia risau baby akan drown. dia suggest suh induce, mama aku dh cuak. aku still dgn decision aku. nk blk. nnt ketuban pecah or regular contraction or aku bleed then only aku dtg blk.

aku blk rumah, pikir punya pikir, then rasa mcm ada lendir keluar, oops ketuban ka? tgk2 rupanya darah. fresh. maka pegi la spital blk. sekarang br aku tahu sebenanya normal utk bleed sikit after cek jln. cet. so maka induce la jwpn nya. ubat induce tuh kene letak dkt cervix directly so after die letak ubat, glove dia penuh darah, then boleh nurse tuh ckp awk ni ketuban darah. sakit la ketuban darah ni. sabar ye. mmg mintak lempang la kan manusia mcm tuh. ape perlu ko inform aku?

then dia suh tunggu sejam nak tgk progress. oh btw dia mskkn ubat tuh di labor room. maka sejam aku nunggu tuh mcm mcm bunyi aku dgr org beranak. cuwak gilaaa. maka aku pun decide nak epidural. jln aku still 1cm smp kol 10mlm tuh. kol 10 pon baru 2cm. dh la disebabkan dia risau bb lemas dia pasang alat dgr heart beat bb tuh sentiasa. so aku mmg strap to the bed lah. masa tuh aku bleh tahan lagi. smp esk pagi subuh bila air ketuban pecah pun contraction aku boleh handle. dia mcm period pain yg horror tapi ko dh biasa kan. so boleh la. masalah nya dgn benda tuh lekat aku mcm tkde selera nak mkn. last meal was dinner at 8 mcm tuh. so kol 8 lebih baru cek jln 3cm nak ke 4cm. then depa.cpt2 roll me to labor room for epidural. epidural msk dlm kol 9 then aku sempoi layan high.smp kol 12 baru aku fully dilate. 10cm. then rasa la baby crowning. then rasa nk berak. masa tuh tktau pun kalau rasa nk berak tuh push je slowly tapi aku tunggu nurse dulu, nurse tuh kata jgn push lagi. then aku tk push la. bongek gila. spttnya just follow what your body ask you to. bermula la episod horror, doktor mai kena episiotomy, then die suh aku push. push punya push, tk boleh sbb baby kepala senget sikit so besar la the ukur lilit. aku dh la tk mkn since last night, then ada la aku push dlm 10x tk.dpt dpt then depa tny nk.opt.for vacuum tak takut bb lemas, aku cam whatever at this point of time. then zohor my Anas Imran was born into this world. benda yg aku tk suka is ada sorang nurse ni dia tekan tekan perut aku masa aku push sbb according to mama dia tknk bg baby nek blk. sakit woihhh aku tgh contraction bagai ko tekan perut aku mcm punching bag. aku yg amik epidural pon rasa annoying.

its not that im not grateful tapi kalau ive known my options at that time to wait and let himcome out on his own term lebih baik.

aaa nnt sambung next entry penat dh menaip. later.

o

long.hiatus

masa.ujung2 puasa tuh aku dh agak busy dgn keje ofis dh tuh pulak macam macam hal dtg. tapi Alhamdulillah masa puasa ok je mak. dan dan masa balik raya, budak kenit tuh manjang nak menempek dgn mak, siap mintak dukung nak tido, nanak bobok je nak dukung sambil bobok, aiyooo. mana tk nya ramai org melayan dia pastuh tak bagi aku tidokan kenit tuh ikut schedule tido dia, haa siap la miss waktu tido dia, sape yg kene tidokan dia? mak jugak kan. budak ni kene ikut jadual dia, kalau tak tantrum, Subhanallah.

haaa. so aku mmg stick dgn biological clock natural dia, plg lmbt tidur kol 10 paling lambat bgn kol 8. mmg gitu. dah fitrah manusia. angpa semua nak tido 2 3 pagi suka ati angpa jgn nak drag anak aku skali. haa ko ingat mak ni senyap senyap tk garang. kamu jgn. mak tgh buyung ni.

last-last sbb dok dukung budak ja keja, ada bloody show sikit. macam brownish stain. cuwak seh. tapi baby ok je so abaikan je la.

tapi evidently budak dlm perut ni she is very upfront with want she wants. dia tknk mak dia penat, and she tell her straight. aku sukaaaaa. sbb ada style aku sikit2. hahaha. tell them all who's the boss! kan? mmg dlm hal ini budak dlm perut is the boss.

maka since raya mmg byk kali la brownish stain itu keluar. paling last baru tadi. tapi i baru week 36. at least fullterm week 37. maka aku akan memakai kuasa veto dgn menggunakan kuasa minda dan semestinya doa pada yg esa. budak dalam perut, i know you are strong! and that you only showing me these signs so that i take things slowly. so please little lady, stay inside mama until you are ready!! those last couple of weeks are important for.your immune system development.