Thursday, March 29, 2012

did i tell you..

that i'm pregnant again?

yup. my big mouth lah. people keep on saying oh baby dragon(people who was born in the year of the dragon according to chinese calender) is very charismatic, brilliant, and cerdik and blablabla, simply dragon baby is the best baby in the world. gayanya kan. dragon kan.. macam superior habes la.. kata house of targaryen kan.

aku pun dengan mulut tempayan tak reti nk jaga apa nk keluar dari mulut, cakap la alaaaaaa best nya dapat baby dragon, bukan senang, nanti dah tak dapat dahhh tahun dragon lagi.. saja je takde niat pon di hati ini nak ada baby lagi tahun ni.. aku plan nak at least 3 tahun gap. tapi dasar mulut tak reti nk jaga kan.. orang ckp jer pasal dragon year mula la melalut.. bengong tahap ok. bes nya tengok orang pregnant lagi.. hebat nya dia pregnant tapi jalan kencang gila. best nya pregnant. bes ya ada baby kecik lagi.

haaaaa tuh la orang cakap, apa yang kita cakap tu macam doa tau.. kalau kita dok kutuk-kutuk orang, haaa jadi doa, makin teruk la orang tuh jadi nya.. sebab tuh kena cakap semua benda baik, anggap semua niat orang baik, nanti kalau niat dia tak baik pon, dah kita dok cakap jer dia baik, InsyaALLAH baik la dia jadi nya. kannnn?

maka aku ni pon dok ckp bes nye pregnant bes nya baby dragon, hamik ko, tuhan bagi rezeki baby dragon.. baru senyap kaku diam seribu bahasa. padan muka. tak reti bersyukur. baru cuwak. aku cakap kat mama aku, macam mana ni.. kesian nya Anas tak cukup kasih sayang nnt. dah la nnt aku alahan tahap, kesian la Anas, nnt sibling rivalry, sempat tak aku nk jaga 2 orang nnt, pasal duit takpa aku tau rezeki anak akan ada. yg tuh aku tak penah sangkal. tapi yg aku dok risau pasal diri sendiri, aku ni udah la lembik, malas, tak reti macam-macam, macam mana nk jaga anak 2 orang??

mak aku marah aku cakap macam tuh.. dia cakap Tuhan bagi rezeki, kite kene terima, bersyukur, orang lain tunggu 10 tahun nak ada anak.. tak dapat-dapat.. Ada la tuh reason nya kenapa Tuhan nak bagi rezeki kat kita ramai anak.. pregnant ni byk pahala, kamu jgn nak komplen jer keje time pregnant abes pahala jadi dosa pulak.. sabar.. mama ni anak 6, semua nya 1st trimester, mabuk teruk. tapi sabar. kids will bring a lot of things in your life, give you strength you never know you have, and open doors to stuff you never know even existed, so don't worry!

udah kene lecture begitu rupa.. aku sempoi je la. Alhamdulillah mak aku dtg masa Tupai gi umrah.. masa tu pulak yg aku alahan teruk, bagus sgt sgt la.. at least mak aku masak buat all the chores, but oh mai oh mai, Anas terlampau manja okeh? i guess he can sense kot.. kadang-kadang dia sengaja datang selak baju aku, pegi tampar perut aku.. ape hal? nasib baik perut wiggly wiggly lagi.. baru 11 weeks maa.

aku arap-arap sgt ok kot pregnancy ni.. sbb last pregnancy memang aku tak buat chores at all, because of extreme morning sickness kan.. tapi kali ni normal sket the alahan.. since i have a toddler to take care, angkut budak tuh dah 11kilo, kehulu kehilir, naik turun tangga dgn 11kilo itu, aku pakai jer dia lagi dlm stork kalau gi tesco berdua, las las bleeding brownish blood sikit.. sikit ja pon.. tapi since mak aku ada kan.. segala mala dia check.. "nih awat ada stain niiii najwa??? itu la mama cakap jgn dukung budak tuh.. blablablabla.." so maka aku pon ckp kat obgyn aku, dia bagi duphaston, i know they ban it US and UK, but oh heck the side effect i can stilll manage kot.

s0 with the hormone from the medication and yang dah ada, hormones are running high, wild and free in me, and you know what happen when that happened, breakout andddd mood swingsss.. *yayyyyy* i'm not complaining, tapi rasa macam budak kecik ok this mood swings.. so i tend to just ignore it, immerse myself with work and Anas and home chores, so tak sempat nk beremosi.. uuyeahh workaround work wonders!

oh dan jgn tanya pasal alat pencegah kontrasepsi, everytime okkay! so that is why aku punya reaction sejibik macam Ross Gellar, 99%???? 99%?? seriously? how? what? whyyy? howwww?? nasib baik aku tak talipon hotline diorang komplen. lepas ni aku nk gi buat surgery ikat tiub fallapio.. eceh cakap je.. tak la maybe next time will take pills, whatever that my obgyn suggested la kut, tak nk iud, aku takut, terkehel karang, nauzubillah.



tapi itu la. kalau dah rezeki tak ke mana. kun fa ya kun.