Tuesday, September 25, 2012

Pregnancy rant

Aku kan tk phm la dengan diri sendiri. Hari tuh baby dok sondol menyondol dekat bawah, susah nak jln, sengal cervix dengan ngilu bladder. Panggil la makcik urut suh angkat sikit, udah awal lg tk larat mak nk jln dgn baby menyondol dekat 2 bulan lama nya.

Udah sekarang ni, baby dah floating blk, udah floating selalu heartburn la pulak. Tetiap ari stat ptg je  sampai ke malam heartburn.

Kamu ni memang jenis tak reti nak brsyukur ke najwa? Elok la tuh dia dh naik balik, tahan je la heartburn tuh, bukan nya taleh mkn gaviscon kan?

Aaaa lantak laaa. Saja nak ranting out kat sini. Oh i still have the birth story to finish out. Oohh btw nursing mode is in full swing you all!! My dragon lair coming soon.

Sunday, September 23, 2012

my birth story

aku join la group gentle birth dekat facebook. it's a support group for natural birth without any anesthetic used. well actually aku used to be pro anesthetic. akan tetapi. selepas amik epidural for my first born,im feeling the pain masa pregnant for the 2nd. sakit blkg ya ampun. its annoying tau. you know spttnya your body can handle it, tapi ko tk boleh buat sbb you made poor uninformed choice once upon a time. haaaa.

so i want to spread the words to all humans, make an informed decision bila in labor. it determines your future.eceh. maka aku tulis la entry ini.

it all started when im 37.3weeks pregnant, aku pegi la my usual weekly appoinment dgn dr rosita, and she said baby dah engage which is to be expected lah. so labor might come in the next hour or it could come in another 2 weeks. tak boleh jangka, tapi yg penting baby sehat.

maka aku cuwak since aku plan nak beranak di KB. maka aku and DH pun settle all pending house and office work, and went back to kelantan on saturday morning. masa tu mama akudh membebel dh punya la dia cuak aku beranak dekat highway gerik. cet. on the way blk byk x la braxton hicks tapi none that i cannot handle, so bila smp rumah, mama ajak gi tgk baby my anak sepupu, aku siap mkn bagai juara lagi. tkde regular contraction pon, dr rosita kata kalau tk regular its just false labor. maka aku pun konfiden lah. supposedly gi jumpa obgyn ptg tuh jugak for my checkup, tapi bila dh blk dari kenduri dh lmbt. dia dh clockout. maka buat appointment je la for tomorrow.

which brings us to sunday, 19th dec 2010. tgh hari tuh aku gi la checkup, masa nak tunggu doktor tuh aku braxton hicks. byk kali. tp normal la. mcm aku boleh tahan lagi. DH ngn my mom pon tk perasan which means mild lah kan. so bila doktor buat checkup, dia palpate aku mmg sgt evident la contraction perut aku masa tuh. kihkihkih. tapi elok je aku boleh ckp ngn dia lagi, so tk kuat sgt pun. doktor tuh dh ckp oh awk ni tgh contraction i think you're in labor. so meh kita check jln. aku mcm haaa ko nk cek jln? aku dh ckp, tknk tkpe. aku tk rasa sakit sgt pon. then dia kata just nak cek dilate ke belum. then mak aku ckp tkpe cek jln je. dh mak ckp mcm tuh maka kene la ikut. masa dia msk jari tuh aku tgh contraction. ko tau tk betapa terseksa nya. my whole damn muscle tgh contract ko gi push paksa masuk mmg sakit gila la weehhh. aku jerit la ckp sakit tgh contraction, then boleh nurse dia ckp ish ni br cek jln sure nnt mintak drug punya. gelak-gelak. aku pang kang. doktor ckp oh br 1cm. memang laaaa dh baby dh engage mmg la akan bkk 1cm. tapi i can be 1 cm dilated for an entire month without going into labor! dia tny nak msk ward terus tk? aku ckp no. aku nk blk. kang dh betul2 sakit baru aku dtg. then die ckp ok lets go and scan the baby. scan2 dia kata air ketuban aku kurang. 5cm je. dia risau baby akan drown. dia suggest suh induce, mama aku dh cuak. aku still dgn decision aku. nk blk. nnt ketuban pecah or regular contraction or aku bleed then only aku dtg blk.

aku blk rumah, pikir punya pikir, then rasa mcm ada lendir keluar, oops ketuban ka? tgk2 rupanya darah. fresh. maka pegi la spital blk. sekarang br aku tahu sebenanya normal utk bleed sikit after cek jln. cet. so maka induce la jwpn nya. ubat induce tuh kene letak dkt cervix directly so after die letak ubat, glove dia penuh darah, then boleh nurse tuh ckp awk ni ketuban darah. sakit la ketuban darah ni. sabar ye. mmg mintak lempang la kan manusia mcm tuh. ape perlu ko inform aku?

then dia suh tunggu sejam nak tgk progress. oh btw dia mskkn ubat tuh di labor room. maka sejam aku nunggu tuh mcm mcm bunyi aku dgr org beranak. cuwak gilaaa. maka aku pun decide nak epidural. jln aku still 1cm smp kol 10mlm tuh. kol 10 pon baru 2cm. dh la disebabkan dia risau bb lemas dia pasang alat dgr heart beat bb tuh sentiasa. so aku mmg strap to the bed lah. masa tuh aku bleh tahan lagi. smp esk pagi subuh bila air ketuban pecah pun contraction aku boleh handle. dia mcm period pain yg horror tapi ko dh biasa kan. so boleh la. masalah nya dgn benda tuh lekat aku mcm tkde selera nak mkn. last meal was dinner at 8 mcm tuh. so kol 8 lebih baru cek jln 3cm nak ke 4cm. then depa.cpt2 roll me to labor room for epidural. epidural msk dlm kol 9 then aku sempoi layan high.smp kol 12 baru aku fully dilate. 10cm. then rasa la baby crowning. then rasa nk berak. masa tuh tktau pun kalau rasa nk berak tuh push je slowly tapi aku tunggu nurse dulu, nurse tuh kata jgn push lagi. then aku tk push la. bongek gila. spttnya just follow what your body ask you to. bermula la episod horror, doktor mai kena episiotomy, then die suh aku push. push punya push, tk boleh sbb baby kepala senget sikit so besar la the ukur lilit. aku dh la tk mkn since last night, then ada la aku push dlm 10x tk.dpt dpt then depa tny nk.opt.for vacuum tak takut bb lemas, aku cam whatever at this point of time. then zohor my Anas Imran was born into this world. benda yg aku tk suka is ada sorang nurse ni dia tekan tekan perut aku masa aku push sbb according to mama dia tknk bg baby nek blk. sakit woihhh aku tgh contraction bagai ko tekan perut aku mcm punching bag. aku yg amik epidural pon rasa annoying.

its not that im not grateful tapi kalau ive known my options at that time to wait and let himcome out on his own term lebih baik.

aaa nnt sambung next entry penat dh menaip. later.

o

long.hiatus

masa.ujung2 puasa tuh aku dh agak busy dgn keje ofis dh tuh pulak macam macam hal dtg. tapi Alhamdulillah masa puasa ok je mak. dan dan masa balik raya, budak kenit tuh manjang nak menempek dgn mak, siap mintak dukung nak tido, nanak bobok je nak dukung sambil bobok, aiyooo. mana tk nya ramai org melayan dia pastuh tak bagi aku tidokan kenit tuh ikut schedule tido dia, haa siap la miss waktu tido dia, sape yg kene tidokan dia? mak jugak kan. budak ni kene ikut jadual dia, kalau tak tantrum, Subhanallah.

haaa. so aku mmg stick dgn biological clock natural dia, plg lmbt tidur kol 10 paling lambat bgn kol 8. mmg gitu. dah fitrah manusia. angpa semua nak tido 2 3 pagi suka ati angpa jgn nak drag anak aku skali. haa ko ingat mak ni senyap senyap tk garang. kamu jgn. mak tgh buyung ni.

last-last sbb dok dukung budak ja keja, ada bloody show sikit. macam brownish stain. cuwak seh. tapi baby ok je so abaikan je la.

tapi evidently budak dlm perut ni she is very upfront with want she wants. dia tknk mak dia penat, and she tell her straight. aku sukaaaaa. sbb ada style aku sikit2. hahaha. tell them all who's the boss! kan? mmg dlm hal ini budak dlm perut is the boss.

maka since raya mmg byk kali la brownish stain itu keluar. paling last baru tadi. tapi i baru week 36. at least fullterm week 37. maka aku akan memakai kuasa veto dgn menggunakan kuasa minda dan semestinya doa pada yg esa. budak dalam perut, i know you are strong! and that you only showing me these signs so that i take things slowly. so please little lady, stay inside mama until you are ready!! those last couple of weeks are important for.your immune system development.

Friday, August 3, 2012

urut tradisional in Penang Island

I've been searching high and low for makcik urut in Penang Island. yang aku pernah pergi pun dekat spa yang konon ada khidmat makcik urut la, tapi the urut mak aih, aku tak rasa apa-apa. maybe sebab aku dah biasa kena urut, so orang urut tak kuat sangat memang tak rasa. so urat aku memang tak betul-betul la. dah la tuh tak rasa pun dia pegang urat yang betul. macam mana eh nak cakap. kan kalau orang urut belakang kan, bila dia tekan tuh kan, kita boleh rasa the urat berketul-ketul, siap berbunyi bunyi ketak ketak ketak. ni takda bunyi pun, memang main tekan aje. adoiyai.

aku tau urat aku memang bersimpul bila aku pegang sendiri pun boleh rasa berketul eh ni time dia urut tak ada pulak. memang tipu benar la. maka, for the coming confinement, my parents kan pergi Haji, maka mak kena berdikari la kali ni, semua nya mak kena cari sendiri di Penang Island yang memang aku tak ada sedara mara langsung. Maka aku tebal muka la tanya akak Aida, dia anta anak dia dekat the same babysitter as mine. dia rekemen akak ni. nama dia akak wahyu. dia Indonesian. tapi dah kahwin orang sini, orang Pahang, dah duduk sini 18tahun, kata nya. sekarang she is in her 40s. tapi rupa ya ALLAH tak ada langsung macam 40s. slim melim awet muda! 

aku book the appointment on Tuesday since aku dah tak larat dah, sakit kepala la, sakit belakang la, angin satu badan la, kaki bengkak la. that's it. aku work from home and at 1pm book appointment dengan dia. punctuality wise, dia sampai kol 1.10pm, not bad considering she's coming from home after hantar anak dia to school. aku dah hmm good first impression. ape hal aku ni gaya macam nak cari menantu kan? 

And dia start urut tangan dulu lah. first dia pegang tangan tuh kan. dah tau dah dia ni memang pandai urut. rasa sampai ke tulang. cara dia tekan tuh. puas hati. dia urut satu badan la, mula dengan tangan, kaki, perut, belakang. last sekali kepala. memang ringan sangat badan aku lepas dia urut.

tapi kan masalah nya, petang tuh aku sakit perut! dalam kol 6 gitu. cirit wehh. nak kata benda aku makan apa yai nya udah puasa satu hari kan, tetiba ko nak cirit kol 6 ape kes? aku dah aiyoo akak tuh pegang urat apa tadi keluar segala isi perut aku ni? takpa la aku kira pengaliran darah aku dah lancar, maka digestive system pun baru bekerja dengan efficient nya. tapi memang ringan la badan udah kamu dalam toilet jer kan.

lagi satu, malam tuh gusi aku bengkak. bengkak tahap bengkak ya ampun. sakit nya, tuhan jer la tahu. tak boleh tidur malam. sudahhh. tapi memang logik jer la udah gigi aku memang kena gi tampal pun tapi aku kan pregnant malas la nak gi tampal tanpa dia bagi any bius, sebab pregnant tak boleh ambik ubat bius suka suka. maka mak meroyan la 2-3 hari ni dengan gusi berdenyut, muka bengkak. cuti 3 hari nok. aiyoo. adakah ini sebab akak tuh pegang urat aku? ataupun hanyalah kebetulan? poyo jawab nya.

Tapi yang aku tahu, akak tuh memang pandai mengurut, pandai betulkan urat aku yg berketul ketul, belakang aku tak lenguh-lenguh dah, kaki aku pun tak lenguh dah, 3 mlm ni tak ada cramp kaki langsung, kaki pun Alhamdulillah kurang sembab, kepala aku pun dah tak pening-pening. jarang nak jumpa orang yang betul-betul boleh betulkan urat belakang aku. maka nanti dah week 32 nanti aku nak panggil dia lagi. week 36 onwards aku nk mintak dia datang urut untuk susu pulak. dah serik dah dengan first pregnancy, nak keluar air susu for the first time tuh, ya ALLAH susah nya. baby dah keluar baru nak urut susu, memang amik masa la. tapi Alhamdulilllah at least aku ada jugak experience breastfeed anak. :)

Tuesday, July 31, 2012

Ramadhan Journal #2: pasar ramadhan bayan baru 2012 review

tajuk post dah tahu mak jenis tak masak ye? saya masak 2x jer ye puan puan setakat ini. cerita nya
at first kitorang beli makanan di Pasar Ramadhan Sungai Nibong, malam itu kami berdua lalok tak boleh angkat kepala. kesian Anas kena paksa tidur awal. Sah kena drugged. aduh. so next day nya taknak dahhh beli dekat pasar, fobia ya ampun, maka masak la nasi lemak. Time tuh la saya bersilat dengan Anas di dapur, penat DH nak jaga. itu budak sukaaaaa sangat masak. kalau boleh nak tolong kacaukan sambal sekali. So DH cakap tak payah masak dah, beli dekat pasar jer, pasar bayan baru lah besar and banyak choice sikit. Either aku masak tak sedap or dia dah penat jaga itu budak masa aku masak. I'm leaning towards the former. kahkahkah.

Anyhow. Tahun ni seperti tahun tahun sebelum nya, menu berbuka ialah Nasi Kerabu. housemate aku dulu semua macam pelik, awat ang tak boring ka tetiap ari makan benda sama? nak buat macam mana aku sangat la homesick time puasa. teringat kat makanan kelantan je. teringat lepas terawih dengan family, ayah aku keluar gi beli colek ayam. Subhanallah sedap nyaaaaa..

So there are 2 vendors who sell Nasi Kerabu dekat pasar bayan baru, one stall yang ada gantung baju the red warrior, and satu lagi dekat belah lagi satu. haha. apa punya review daa. tapi gerai red warrior tuh sedap nasi kerabu dia, tumis dia ok, ikan goreng tepung dia pun garing dan ikan fresh, pelepung (paru) pun lembut. ayam dia sedikit kering. solok lada memang tarbaik. aku tak penah try lagi daging panggang dia, nanti ari ni aku nak try. nasi dagang dia pun bes. lembut gila the nasik and the gulai ikan ayo pon masin lemak sedap. Alhamdulillah authentic la jugak and aku tak pening kepala. maka aku yakin tak ada MSG. bila aku try situ sedap, aku dah tak try la dekat stall lagi satu tuh. aku ni sangat setia orang nya. cet.

next review is, air tembikai, ada satu stall ni dia jual tembikai potong, air tembikai dengan air tebu je. ahkak dengan anak dia yang jual. memang terbaik air tembikai dia. I have no say on the air tebu, sebab aku tak minum, memang aku tak suka tebu. tapi DH suka. dia kata pure. tembikai tuh best nya sebab tak manis sangat, and you can still eat the pulp tuh, sebab dia blend tak fine sgt, meaning dia tak letak air extra banyak. memang rasa sangat pure dan fresh. ada added sugar, tapi sangat amat sikit. memang manis manis buah.

next is akok! yes aku finally jumpa akok yg sedap!! serious sedap akok ni. kedai dia ialah yg jual akok and puding telur. dia punya akok dan puding telur ber dulang dulang banyak nya. puding telur dia pun sedap. memang konpem byk telur dia letak. lemak dan manis. nyam nyam.

to those yang cari chinese food yang halal, ada sorang uncle ni dia jual nasi ayam hainan, memang tarbaik. serious! sedap!!! memang original sebab dia muslim converted. and his char hor fun pon sedap. aku lupa dah nama kedai dia apa, tapi kalau ko pusing pusing pasar tuh, ko sentiasa alert cari sorang uncle chinese yg pakai kopiah dan jual nasi ayam hainan dengan char hor fun. this is highly recommended.

nih ialah list stall yang jangan ever beli dari mereka kerana tak sedap, letak MSG byk sgt sampai aku pengsan malam nya, recycle semalam punya.

ayam golek yg asap nya kepul kepul kalah orang bakar sampah (dah la tak sedap lepas tuh jual macam tak nak jual. memang epic FAIL!)

sate! sate daging dia ok. aku makan ok. tapi kuah dan sate ayam dia recycle punya kalau aku tak silap. ada sate ayam dia ok. sedap. aku bagi anas makan dia suka sgt, tapi the 2nd stick dia luah balik, aku try rupa rupanya dah basi. aiyooo I bagi sate basi kat anak!! pagi tadi stool dia loose. kesian anak. rasa bersalah sampai sekarang. :( and DH pon sakit perut pagi tadi.

kebab pakcik. sebab daging dia besar besar. sakit gigi nak gigit. kebab abang ok sikit. in case anybody craving for kebab.

itu aje la kot. Alhamdulillah since aku kawin ni aku dah jarang membazir makanan since nak beli apa apa kena interrogate dulu dengan DH, dia ialah sangat sangat tak suka membazir makanan. aiyoo terbalik dengan my parents yang sangat suka melebih masa berbuka. Tapi bagus lah kan tak membazir.

Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan Journal #1 : fasting, toddler and pregnancy


yup, my first puasa handling a toddler and being pregnant. mak kan lembik, mak pregnant first time dulu pun mak tinggal puasa kes tak larat. sebenarnya bukan nya apa, boleh je nak puasa, tapi doktor cakap, kalau tak sahur jangan puasa, tak pasal ko collapse, kesian baby.dah tak kesian kat mak dah, dah sape suruh ko tak bgn sahur kan? so ade la tergelincir sahurnya, sedar sedar orang azan subuh. *sigh*

maka tahun ni, mak punya azam, nak puasa penuh. dah tak nak tergelincir dah. udah dah 3x kamu puasa ada laki, takkan tak reti nak bangun lagi kan? the first 2 times maybe the changing state of being a bachelor to a wife. tapi kalau dah tahun ke 3 pun sama tuh nama nya bodoh piang la kan.

Then cerita nya, Ramadhan day #1, mak semangat nak, tetiap 2 jam bangun takut terlepas sahur, semangat kan badan aku nak masak sahur. auto wake up tuh. then bangun la kol 4.30! haha. masak macam orang bujang lagi, tapi aku slowly la progress untuk start masak di pagi matahari tak naik lagi. masalahnya, anak teruna aku yang baru setahun jagung, pun nak join masak jugak di pagi hari. ish ada jugak downside nya aku ajak dia masuk dapur. dok la bersilat dengan dia dekat dapur. masa makan pun nak makan sama, naik atas meja siap.

seriously, aku rasa bulan puasa ni ialah paling banyak dugaan, pregnant dah tak jadi masalah, Alhamdulillah, baby sangat la behave ya ALLAH, memang lain la dengan 1st pregnancy, i think sbb my body dah biasa ada manusia lain dlm dia. My mom kata baby girl memang macam tuh, dia sopan sikit, baby girl ni senang masa pregnant and masa baby nak jaga, tapi when she grows up, you really need to educate her right, kalau tak membesar jadi haru biru. that is the challenge. dia tengah refer kat aku la tuh kes haru biru. dulu masa aku bawak balik ex bf aku jumpa dia, mengucap panjang dia, kamu tu dah kelaut, dia pun 2x5 jugak ke laut, lepas tuh siapa nak lead siapa ni?

ok tuh part pregnant, lepas tuh part jaga anak teruna seorang, subhanallah, kan we start puasa during weekend, masa weekend tuh we went back to DH's kampung, favorite place Anas la tuh. ada cat, ada padang besar boleh berlari lari, ada sepupu dia sebagai kawan. masalah nya, dekat kampung, diorang tengah renovate rumah, so sedikit hazardous lah untuk budak setahun stgh bermain. maka kena 100% supervision! berlari la mak dengan perut memboyot kejar dia. lepas tuh gelak gelak. nak marah pun tak tergamak kan? Puasa ni ya ALLAH paling aku sabar sekali. ko penat kan sebab puasa, then kena berlari lari lagi, then tahap kesabaran nya tuh sedikit tipis dari hari biasa.

orang lain punya misi untuk puasa ni sure macam untuk solat terawih penuh, solat di awal waktu, nak khatam Quran, misi mak? able to puasa penuh InsyaALLAH tanpa hilang sabar dengan keadaan sekeliling, tahan mulut dari mengata orang, tahan kepala dari nak bagi 1st impression kat orang. bad thoughts will bring bad things. takat tuh jer kamu punya misi andika?? takat tuh jer la dulu, kalau boleh capai tahun ni kita teruskan lepas puasa sampai tahun depan, kita tambah yang lain pulak bulan puasa tahun depan.

Tuesday, July 10, 2012

babywearing journal #3 : KinderPack Carrier

finally after so long, I managed to get a Kinderpack Carrier. 2nd hand ja. Tadak duit nak beli 1st hand direct dari State, bazir kat shipping saja. awat la aku tak tau pasal KP ni masa di State dulu, kalau tak aku borong banyak-banyak, bak jual kat sini. Tapi memang best sgt bak hang. *eh* 

I wore it for almost 2 hours straight masa groceries shopping at Tesco, and tak rasa apa-apa. I was at 24 weeks kot at that time. my tummy was visible la, tapi the best part is the buckle I don't know how somehow doesn't even caused any strain on my enlarging tummy. and no hip and shoulder strain at all. weightless gitu. I thought when people say KP ni la the ultimate carrier kalau nak cari carrier for travelling sebab memang weightless, aku macam sceptical,  biar betul weightless, my son 12kg kot, how to feel weightless, tapi memang weightless! 

And last weekend we went to Penang Butterfly Farm, ya Tuhan ramai nya manusia, kesian la kat anak aku yang kecik tuh nak jalan with so many humans around, so mak back carry him in KinderPack, almost 2 hours jugak la, this time rasa sikit strain la since outdoor kan panas sikit la, berpeluh peluh la both of us, tapi still boleh manage lagi la. which is so interesting. seriously, if anybody looking for the ultimate carrier then go find this one. memang berbaloi baloi. aku ni tengah carrying, imagine kalau tak carrying sure boleh pakai the whole day without a problem. 

Aku beli the toddler size with standard strap. Budak ni macam tak muat sangat lagi toddler size, tapi still ok la, and tak teruk sgt the red mark dekat pelipat bawah lutut dia compared to other carriers. 


Sekarang ini budak dah nak di carry balik. Dalam rumah tetiba datang belakang aku, letak tgn dekat tengkuk mintak kung kung. invisible carrier aje la kamu. Itu yang kena belajar pakai Mei Tai cepat-cepat ni, sebab nk high back carry. I already got my wrap convert mei tai from JumpSac Pandora wrap, semalam dah try tapi aku bodo lagi nk pakai mei tai, so salah pakai, dia mengamuk tak selesa, maka today kena praktis dan praktis lagi. 


If you look at the picture, the top one is JumpSac Orbit Infant Size, supposedly can support up to 20months if I'm not mistaken, akan tetapi, anak acik besaq dan sedikit chubby maka if you look closely the carrier is digging his right thigh, kesian anak acik. there's no knee to knee support there. more to thigh to thigh support. JumpSac orbit is great really but I bought the wrong size, so this do injustice to it, shall try it again once the baby's out. The bottom picture is the kinderpack Toddler size, KinderPack sizing is super generous especially at the seating area, they called it the seat dart, so for bam bam toddler like mine, it's a perfect fit. plus if you look at the knee to knee support memang perfect.

ok dah. it's too geekery now i think.

Thursday, June 28, 2012

Pearl Maternity & 4d anomaly scan

yeah, makcik gi 4d scan smlm dekat Pearl Maternity Hospital, ala spital doktor rosita, orang penang kalau tak kenal sapa Doktor Rosita memang sah sah nak kena sekeh kepala. It seems like she's the best female muslim obgyn in penang. People do ask me why I must find a female muslim obgyn? so you're being racist then? tidak sama sekali. Tapi lebih baik beranak dengan perempuan muslim since she knows about the muslim ways, time beranak tuh dia la yg dok baca macam-macam ayat, dulu masa aku beranak kan Anas, my obgyn tak henti henti baca "la ila ha illa anta". Memang rasa tenang ja masa labor. 


another reason, my sister in law, first labor experience dengan Dr Rosita la, and she said, the doctor after the baby and the placenta dah keluar, she urut keluar all the air and darah out from womb, she urut the perut for a period of time to get everything out, so my SIL said memang perut die kempis lepas beranak, compared to her 2nd experience dengan female muslim doctor jugak but the doc doesnt really believe in traditional ways. so nampak la beza the kebesaran perut after bersalin. So i got hooked on that. Aku akan cari jugak obgyn yang observe tradisi urut and berpantang ni, so that I'm aware of how important that is if I want to get back to my original weight. 


lagi satu doktor rosita ni suka membebel kalau berat naik byk. She memang damn particular when it comes to getting back to your original shape. Time aku datang for first checkup for the 2nd baby, she looks at my weight, she straight away said, this is what we want, you managed to get back to your original weight, kalau tak nanti banyak masalah yada yada yada. kalau orang tak tahan dengar doctor membebel jangan la jumpa doktor ni. 


So anyhow, they offer an anomaly scan and 4d scan package,it's i would say a bit pricey compared to KL price, tapi bagi aku senang kot buat satu tempat, aku kan pemalas, buku merah pun tadak. the anamoly scan was an eye opening thing for me, macam gi kelas bio balik. It was so detail until aku bleh nampak all 4 valves of the heart, siap nampak aorta lagi. hebat gila. masa dia zoom to the otak. Subhanallah, all parts of the brain memang nampak gila-gila, then dia measure the brain fluid to make sure it's not abnormal, then dia measure the distance between the brain dgn tengkorak i think, to eliminate down-syndrome. byk lagi la dia check. I was there for almost 45minutes. memang puas hati gila. everything looks normal jer at this point of time. nanti  lah aku tempek gambar 4d and all the detail scanning. gambar 4d tak berapa cantik since the baby still small,  not accumulating flesh yet. i'm at 24 weeks jer pun. Tapi good to do it now la nanti 3rd trimester dah cramp sgt dlm tuh, susah nk scan for anomaly.

Tapi yang nk cerita ialah when the doctor zoom exactly under the bum nak tengok condition bladder, the doctor point out that tadak genital terkeluar pun between the legs. memang flat from bum to perut. flat! meaning? it's a girl! maka. rumusan untuk entry kali ni ialah.. bring on the ruffles, pink, dainty dresses, all of them are coming home with mama. mak demam shopping nak!   

Tuesday, June 26, 2012

separation anxiety


melampau nau budak tuh punya separation anxiety sekarang ni. penat mak. mak sepatut nya pergi teambuilding dekat cameron esok, tapi terpaksa skip since itu budak tak boleh tidur tak ada mak. boleh ada satu mlm ni dia tidur dengan abah dia, then suddenly he woke up in the middle of the night, cari mama tadak, dia teriak, abah dia nk peluk dia, dia takmau, dia turun katil, lari to a corner. apa motif? takut ngn abah sendiri? blahhhhhh. pagi pagi bangun boleh pulak kamu pergi mencari abah mintak bawak naik basikal. tapi malam malam buta kamu mencari mak jugak. *sigh*

asal tidur nak menyendeng dengan mak. tak kesah la, asal dapat sentuh gelang mak pon jadi. Dia yang tarik tangan aku buat jadi bantal peluk dia. ye nak, mak tahu, mak makin tembam, gelang tuh pun udah sedikit ketat, usah la kamu point that out to me. i am sad! nak kata abah dia tak fluffy, makin fluffy semenjak dua menjak ni. tuh pun dia dah start cut down minum teh tarik, dah jarang dinner after 6. dah start berkebun. hat ni paling kelakar, tekejut aku blk dari antar anas tengok laki aku tengah trim pokok. whattt? since when? bagus la azam baru.

aku rasa budak ni kenen dengan perangai aku. dulu dulu masa aku kecik pun gini la jugak perangai nya. tak boleh tidur kalau tak bersentuh dengan orang len. aku suka gila peluk my then pengasuh, then when she's gone, aku suka peluk adik perempuan aku, sampai tahap dia rimas gila, dia bagi penampaq ja kat aku. sampai sekarang dia phobia kalau orang pegang dia. kes kene peluk ngn aku la tuh. LOLed. so i felt so lonely. dah tadak orang nk peluk. last last peluk bantal pun jadi la. aku tak suka peluk teddy bear, jadah apa berbulu bulu ni, masuk mulut hidung aku, haih rimas. bila dah besar panjang aku still kena ada bantal peluk yang made out of kekabu. aku tak suka bantal peluk panjang, bolster eh orang panggil? aku suka bantal 4 segi biasa ja.

maka bila dah kahwin, yes! dapat bantal peluk original. tapi laki aku ni pun spesis adik perempuan aku jugak. rimas kena peluk. boleh dia kata tak boleh bernafas? tangan aku berat? i am sad. lain kata aku gemok ka? dang. hancur punah la harapan mak. so bila budak kecik tuh keluar dari perut, seronok la saya ada newborn boleh peluk tiap-tiap malam. siap ada bau baby lagi. So to NOT co-sleep is not an option. from day 1 mesti tidur sebelah mak dan peluk ketat-ketat. why do you think I heart babywearing so much?

so sebenarnya aku sukaaaaa gilaaaa ja anak aku menempek dekat aku. haha. rasa diperlukan. lagi la time dia baby baby, aku pakai dia dlm ring sling and buat kerja rumah, boleh rasa heartbeat dia oh happy nya mak. Lagi happy bila tau-tau dia dah tidur dengan lena. rasa puas hati ya amat.

aku rasa sejak aku jadi mak ni, ada sedikit phys co lah. ke memang dari dulu lagi aku macam ni?

Thursday, June 14, 2012

Anas memasak

aku kan sukaaa gila pi check dekat pinterest all the toddler's activity during summer holidays, ye la sini kan always summer, panas jer manjang so since now is summer in the northern hemisphere suka la mak browse pinterest banyak board on toddler's activity.

I need these kind of activity because my son doesn't really like to play with toys. dia tak suka jugak tengok tv, dia bukan jenis toddler yang on jer Disney Channel dia akan terpacak kat depan tv sampai makan pun depan tv. nehii hey mera son. Dia ni jenis dengar jer orang bukak pintu rumah, haaa terus berlumba lari mau keluar rumah, kalau terlepas je, dia boleh main kat luar tgh tgh panas dengan happy nya. oh kalau panas kan porch tiles tuh pun akan panas sama, mana boleh pijak kalau berkaki ayam pon, sakit nau tapak kaki, so ini budak berlari balik ambik crocs dia tarik tangan mak dia suh pakai kan kasut. pandai kamu manipulate mak ye? kamu ingat boleh terlepas? memang mak angkut masuk rumah la. kang kamu demam kang nenek kamu bising kat mak. kata tak reti jaga cucu dia. kalau kamu masuk hospital lagi kang, mak jugak yang susah hati anak tak sehat. 

Yes the only activity yang boleh engage him more than 20minutes ialah outdoor. biaq ja dia kat luar, dia pandai la cari aktiviti sendiri. Tapi ingat ye mak mak, main kat luar memerlukan 100% adult supervision. make sure pintu pagar rumah anda berkunci dengan solex yang berfungsi dengan baik. 

baiklah, untuk hari-hari yang tahap kepanasan yang tidak tercapai di akal semua orang, maka nehi absolutely nehi he bermain di luar. maka kami stranded indoors lah. this is the time when Pinterest board plays an important role. mak korek punye korek pinterest, and tried most of the suggested activity, paling menjadi ialah aktiviti memasak bersama mak. yes. mak dia tak reti masak tapi mak dia hebat burying minat memasak dlm anak nya. I bought a stool for him to stand on next to the sink, so aku bukak pili and biar jer dia main basuh basuh ayam, sayur, potato. seronok budak tuh. mak pun boleh masak dengan tenang. tak ada la dia dok nyibuk di kaki mak. bukak cabinet sana sini. capai barang bagai. dah besar ni dah tak mau dah masuk dlm carrier, kalau jalan-jalan ja dia mau masuk, kalau kat rumah nehi hee.

dekat 30 minit jugak la dia main. haa lega mak. lepas masak, feed him, bagi susu, dia tarik tangan aku nak nek atas, nak tidur. penat dan puas hati main air tambah dengan perut kenyang. dekat 3 jam jugak la dia tidur. seronok mak!


Thursday, June 7, 2012

cacing dan delima

last weekend, kami sekeluarga pulang ke kampung DH di Lubuk Merbau, Kuala Kangsar, sepupu nya bertunang. family sepupu dia dulu tolong banyak gila masa kami kahwin dulu, maka kami perlu lah membalas jasa baik mereka. acewah.

Sampai ja Anas meroyan jumpa wide open space yang dia boleh merempan nak berlari sesuka hati, dia punya happy, haih. lagi buat dia meroyan bila jumpa swimming pool, dia siap flu bagai lagi, tapi DH kesian kat dia, budak budak lain semua terjun kolam, dia telan air liur jer tgk orang lain berendam. maka DH bawak masuk la jugak itu budak dalam kolam. meremang bulu roma mak pikir dia tengah flu, tapi biaq pi la, flu will heal but memories are forever.

cerita nya, my FIL beli la buah delima, dah siap kopek bagai, letak dalam tupperware, sambil dia browse internet sambil dia makan, ala-ala kudap kudapan, anak aku masuk rumah ja, tengok bende alah bijik bijik merah menyala, di ambik nya masuk mulut, dia buat macam makan nasik. aku mkn la jugak the delima, it was quite sour for me, tapi si kecik tuh makan macam tak ada masalah. aku pikir, oh what the heck, masa dia dalam perut dulu, tetiap minggu aku mesti makan sebiji bendealah pomegranate ni, sebab tuh kot dia pon suka.

esok nya, masa dia nak teran for no 2, dia punya meneran lain macam, memang kelakar la the sound effect, aku dah pikir kesian nya anak sembelit lagi ke, rasa nya dah minum air kosong banyak dah. bila mau istinjak, mak basuh basuh, ada satu macam getah panjang gitu keluar. aku dah weh anak aku telan getah kaaa? tgk tgk nipis gila dari getah gelang tuh, then aku pikir bihun kot, tapi tadak la pulak dia makan bihun, biasa dia makan bihun pun, hadam semua nya, tak akan keluar sejibik sejibik, thennnn it occurs to me, cacing!!!! anak mak ada cacing! OH MAI. sungguh kampung anak aku. hahaha. Tapi logik ja, anak aku ni jenis outdoor type, kalau boleh dia nak bergelumang dengan tanah ja, kutip batu sana sini, main ranting pokok, sambil-sambil masuk mulut, mana nak dan mak nak halang kan. kan orang kata, biar kan anak main kat luar, boleh boost kan immune system, let your kids get dirty orang putih kata, let them eat dirt. angpa takpa la eat dirt pun, dirt angpa tak se fertile dirt kami, penuh dgn organisma len termasuk lah parasit. It turns out rupa rupa nya delima ni memang ubat cacing! ada enzyme inside biji delima yang boleh bunuh cacing, maka terlepas la cacing itu dari colon anak aku. itu pasai ada dalam najis. hebat gila. natural gitu. lepas ni aku nak cari byk byk delima. bagi dia makan. mana nak tau kot kot ada lagi ka sepupu-sepapat cacing tuh dlm colon anak aku. abeh nutrien anak aku ilang kena sabatoj oleh mereka. baru setahun 5 bulan nak oi, dah ada cacing keluar ka? 

alaaa aku dulu pun outdoorsy jugak, setiap kali misi datang sekolah bagi ubat cacing, esok sure keluar cacing. main pasir la, main tanah la, elok ja eh besar besar jadi engineer cikai. Tapi memang zaman kecik dulu aku jarang demam pon. kental orang kata. ceh. dah besaq lembik tak hengat. pregnant pon merungut bagai nak rak. tuh belum tuhan tarik satu kaki ka apa ka. 

Tapi for him, let it be lah.  It is a part of his growing pain. biar dia tau kita ni orang khatulistiwa, kena la ada experience sebegini rupa. weekend ni aku nak pi jumpa paed dia, mintak ubat cacing. takut jugak weh, takut melarat, takut jadi macam cerita House MD, cacing masuk otak. oh tidak! tapi tu cacing dari babi, ketegaq sket. hat ni tape worm ja, cacing manja manja gitu.

Thursday, May 31, 2012

disses #3

I have to get this out of my system. I'm tired of my day job! I love what I supposed to do, it's fun and satisfying, but the ego and double standard is just killing me! all of my great and crazy team mates have moved on to different companies, just left a few of us here and lots of crappy people to boot.

seriously, why is it soo hard for you guys to lower your ego? ego leads to nothing! *sigh* anyways, mak penat. sleep also thinking about work. Then some more got somebody who just don't understand the amount commitment one has to give when one has a family of one's own, and come out with a saying like "hey, I have a family too!" it's different people, having your own kids vs being single. yes you have a family, but you are not the only lifeline for someone else. Don't judge when you never be in that situation. I pity my colleague with 2 kids and his wife having a condition that does't allow her to do heavy stuff. *sighing again*

now I'm saying this out loud, I am soooooo glad that I made the decision to have a totally different life outside work, and I'm glad and thankful to the Almighty for the gift that helped me to forget about work! Alhamdulillah!

Ok dah. Carrying a girl does give me the extra emotional turmoil.  

Tuesday, May 29, 2012

babywearing journal #2

I'm not a fanatic babywearer, oh boy i've seen crazier mamas that ttc (trying to conceive) just because they want to relive the joy of babywearing! I have only 2 ring slings, 2 SSCs, and a wrap. A wrap convert mei tai is on the way, I'm waiting for Jumpsac Pandora wrap to be available and ask the Jumpsac's owner to convert it to a mei tai. So that I can still wear my now 17months old while I'm heavily pregnant later. 


I haven't manage to try wrapping my dear son yet since he's a little bit gayat (acrophobic) when I try to back carry him in a wrap, I think it's because usually in a SSC or ring sling, he'll be safely seated and secured before I'd do the adjusting,  but different with wrap where i have to balance him on my back before I can secure him with all the underpass overpass yada yada, it's my first time wrapping, so everything is still slow and fumbly, and that little kid has so little faith with his mama. *tsk tsk* so my plan is to become a wrap mama with the new baby. fwcc with a newborn, ahhh I cannot wait.  


I started to go crazy with wearing Anas back when he started to confidently walk, because he doesn't want to stay still in his stroller! I think because he has very restricted view from down below, so when I started to backcarry him in SSC, oh boy does he love the new perspective that he's getting. he keeps on pointing to interesting things that he sees, from the trees to the animals to the little kids, and he keeps on bouncing with glee. He even played peek-a-boo under my headscarf with his dad. And after sometime, he'll doze off in the carrier, and DH and I can happily spent more time in the bookstore. 



But now he's on a babywearing strike. Everytime I started to don my gear, he'll ran away. *sigh* but I need to wear him.. it's like an addiction! the craving is driving me crazy. I haven't try the new Jumpsac Orbit yet. Oh when I do, do expect a Jumpsac Orbit vs. SnuggBaby Stork review. Oh I so want to do that. So right now mama just had to catch her little monkey and go for a walk in the park.  

i'm eyeing for Kinderpack now actually, just forking out funds for it. (tapi mak tengah kopak *sad!*)

Feringgi Beach Penang

for now I'm going to stop ranting and grunting about life and start to reflect back on the fun stuff that we've done over the year. now for the good stuff! After came back from the State, i felt quite guilty actually for leaving him behind (the guilt was because I kind of love the "me" time that I had over there. :S bad mama!) so we took him to the beach.

He was about 11 months, started to walk, but still need to hold my hand for support. I studied hard before the trip on tips and tricks to handle baby at the beach. one thing that safe my life was, talcum powder! it took off the sands like wonder. People do warn about sun-burnt, but I'm not comfortable putting on sunscreen on my baby, the plan was to make a move before noon, so the heat is still manageable for us the tropical folks.

 For those looking for a Penang beach that is baby-friendly, i would say, Feringgi's the best one so far. Don't ever think about Miami beach, lousy and dirty! Kerachut is out of the picture for me because of the boat ride. he's too small for hiking through the jungle, even if I wear him on my back. Jungle in Malaysia is like the Amazon!

We started quite early from home, around 8am and we swing by Mcdonald's  to take out breakfast (mama's too lazy to cook but hey I did cook porridge for Anas!). so we reach Feringgi about 9.30am. parking was aplenty, the best spot for parking is, from the main feringgi road, you make a right turn into the alley right before the Masjid (mosque), and park somewhere around there. You'll come to a t-junction and a whole row of restaurants. go through the  restaurant, you'll see a bunch of huge trees. that is the best spot for picnic. the trees provide the best shades.

that little kiddo was super excited to see the beach, he loves the water, the sands, the endless beach front. he's just started to walk actually, there's an old folk's saying that if you want to speed up baby's walking progress, bring them to the beach, their little feet will have more stability by gripping the sands so they say. but hey, mama just want to have fun.

what i love about this outing is, it took only half day, which leaves the other 3/4 of the weekends for some other activities (read: chores and lazing around). afterwards we have our lunch at Gurney Plaza and reached home before 3pm. My goal for the weekend is to exhaust the little kid out so he'll asleep before Maghrib/sunset with lots of activity, be it indoor or outdoor, so that I can have some romantic evening (read: watching movie/tv series) with DH.

Thursday, May 24, 2012

sila lah ada anak awal!

aku dulu sangat lah workaholic, balik kerja, terus tidur, or even worse, balik kerja, makan depan laptop and still replying emails. that was eons ago. until one fine day, i got pregnant. it was a surprise gift from the Almighty.

I'm really glad that I have a kid, because after 4 years of working, i get tired of it, i'm not saying that I dont like my job, i love my job, but it's a very nice feeling to know that I have a big huge reason to come home to. and no matter how shitty your day at work is, you know you're coming home to someone that will make you forget about everything. 

sila lah kahwin awal!

tahun ini ramai my cousins yang nak kahwin. and they are pretty young. almost all of them are either early 20's or still in their teens. so yeah a bit of a shocker to me. Adakah ini trend atau youngsters sudah semakin matang dimana mereka tidak lagi mahu menanggung dosa berpacaran? eceh. I really hope it's the latter.  

In my opinion, saya kahwin agak awal (compare to what I was planning for), and the first year of marriage was a bittersweet experience. kita takkan tahu our mate true color until we actually kahwin and duduk bersama and bila dugaan datang bertimpa timpa. that was when you discover, oh my God, what have i done? so dalam konteks ini, kedua-dua belah pihak mesti lah mempunyai toleransi yang tinggi, which is very rare dalam manusia yang masih berdarah muda. ingat nk ikut emosi je.

saya dah tengok dah macam-macam kes dah. A friend kahwin masa umur 20 tahun, I saw a lot of drama, darah masih muda, masih tidak puas enjoy, tapi Alhamdulillah, kerana suami nya sungguh bertanggungjawab, penyabar dan beragama, they end up being a very happy couple indeed. The husband manage to guide his wife back. a very beautiful thing to witness actually. and I know one other couple yang kahwin awal, tapi si suami belum habis enjoy, bila anak dah berderet, eh baru nk start gelabah dan nak start enjoy balik, tinggal anak dan isteri. see the difference? there is a reason why Allah made husband as the family leader. Kerana suami yang akan menentukan hala tuju sesebuah keluarga. 

Untuk mengatasi masalah ini, I would say before kahwin, ask yourself, why do I want to spend the rest of my life with this person? ingat those points because that is the base of your relationship. the things that you want to hold on to. his traits that make you swoons. remember girls, we want to get married so that someone will protect us and guide us back when we stray off. Kalau dia sendiri pun ke laut macam mana nak jaga isteri dan anak nanti? nanti bila badai menimpa, and you feel like giving up, go back to those basic points. Jangan get married just because he's the love of my life (booo hooo!) it takes more than love to make marriage work! don't get me wrong, I'm greatly flawed myself and truthfully I'm still learning. we all are. and i'm a slow learner at that. *sad*

That is my main concern bila ramai cousins aku nak kahwin awal. Tiada kaitan dengan financial, sebab dalam bab ni, bila kita buat benda elok, rezeki akan ada. Jangan putus asa. InsyaALLAH. and after meeting the young couple, I have full confidence they can make it, mereka sangat la innocent dan sangat percaya dan memandang tinggi terhadap institusi kekeluargaan. 

So kalau dah jumpa calon yang betul betul boleh bimbing anda, sila lah kahwin awal! 

Tuesday, April 10, 2012

and then it hit me..

yup, another baby. a real kicking and pooping and tit sucking baby.

sebelum ni macam hmm tak ada perasaan, tak ada perasaan hey saya tidak keseorangan ada seorang manusia di dalam perut saya. manusia yang hidup dan menendang. mungkin sebab perut masih penuh dengan lemak. entah.

sebenarnya masa check-up at 10weeks, bila scan baby tak gerak, at all. duduk senyap. tapi the heartbeat strong. tapi since the first baby, everytime scan sure baby at least jumping jumping sikit, walaupun tecik tahap. i mean ye la 10 weeks kan dah ada stubs of hands and kaki, so anas sebelum ni die melompat lompat jer at 10 weeks. maybe the baby asleep kot masa tuh.. tapi static tahap i tell you, so doktor tgk pon macam risau tuh yg terus bagi aku duphaston. aku pon tak rasa macam oh betul la nak ada baby baru ni.. betul ni nak ada baby baru ni.. ha takdak perasaan itu. sebab aku risau gilaaaaaaa takut bende yang tak diingini terjadi. serious. aku taknak keciwa by expecting too much.

maka, semalam bila gi check at 12 weeks, and the baby all happily kicking and punching and bouncing, maka masa tuh baru la it hit me! yes! im going to have another kid. sangat indah masa tgk dia first time kicking. *auw*

and Encik Tupai pun kebetulan ada, dia pon macam eh dah besar ni ke? eh dah cukup sifat ke? ehh dah tumbuk2 ke? dia lagi blur. sebenanya dah berapa bulan eh? *laki aku memang always blur*

anddd satu lagi yang buat aku tak boleh tidur is, i bought a wrap from local fsot. oh my oh my. aku tak sabar gila nk try wrap! cepat la cepat la. sebab wrap ada wrapping yg tak tekan perut unlike ssc. oh tak sabar.. lagi la sekarang itu budak flu and demam. makin suka di pakai. ooohh mak boleh lepas giannnn..

Monday, April 9, 2012

1st trimester is over!

Alhamdulillah!

Ya ALLAH, every 1st trimester adalah the darkest period of my life. ever. the same for both pregnancy. the first pregnancy yes the morning sickness is worst or should i say all day sickness? tapi the emotion is stable, I tak hormonal mana, i guess because of the constant throwing up, you just don't care about being hormonal any more. all you want is for the vomitting to stop, and for you to be able to eat like normal again. tapi masalahnya, the second one, was a chaotic hormonal disaster. morning sickness? check, hormonal? check, constant headache? check, unable to think rationally which leads to unable to perform at work? check! oh my. oh my.

dah la bleed. Anas with his separation anxiety nya. saya dengan sindrom taknak Anas rasa left out nya, which in turns makes it even worst. Anas tak nak tidur dengan orang lain, must have mama beside him, must have mama's hand as his pillow, mama must make his morning milk, mama has to be there when he wakes up every time. kalau tak dia punya meraung.. ya ALLAH.

maka. macam mak mandir la jadi nya. keadaan rumah? Subhanallah.. my limit is everyday kena buang sampah pampers Anas and the house doesnt smell weird, that's it. lantai sticky tahap, dapur sticky tahap, unwash dishes, unwash clothes, bilik berhabuk tahap. asal nk vacuum jer mengah, lepas membasuh pinggan je mengah. ya ALLAH. semua trivial thing rasa macam susah sgt nak buat. by 8.30pm that's it, kalau tak baring lagi, udah sure muntah and pening kepala.

let's just hope this will be over in 1 month time. at least the first pregnancy did. dah penat whining. saya tak reti nk whining in real life, so boleh lepas kat sini je. in real life, i know other people kena lagi teruk, so senyap jer la. Tapi here, this is my space to rant out my thoughts. so what the hell?

Thursday, March 29, 2012

did i tell you..

that i'm pregnant again?

yup. my big mouth lah. people keep on saying oh baby dragon(people who was born in the year of the dragon according to chinese calender) is very charismatic, brilliant, and cerdik and blablabla, simply dragon baby is the best baby in the world. gayanya kan. dragon kan.. macam superior habes la.. kata house of targaryen kan.

aku pun dengan mulut tempayan tak reti nk jaga apa nk keluar dari mulut, cakap la alaaaaaa best nya dapat baby dragon, bukan senang, nanti dah tak dapat dahhh tahun dragon lagi.. saja je takde niat pon di hati ini nak ada baby lagi tahun ni.. aku plan nak at least 3 tahun gap. tapi dasar mulut tak reti nk jaga kan.. orang ckp jer pasal dragon year mula la melalut.. bengong tahap ok. bes nya tengok orang pregnant lagi.. hebat nya dia pregnant tapi jalan kencang gila. best nya pregnant. bes ya ada baby kecik lagi.

haaaaa tuh la orang cakap, apa yang kita cakap tu macam doa tau.. kalau kita dok kutuk-kutuk orang, haaa jadi doa, makin teruk la orang tuh jadi nya.. sebab tuh kena cakap semua benda baik, anggap semua niat orang baik, nanti kalau niat dia tak baik pon, dah kita dok cakap jer dia baik, InsyaALLAH baik la dia jadi nya. kannnn?

maka aku ni pon dok ckp bes nye pregnant bes nya baby dragon, hamik ko, tuhan bagi rezeki baby dragon.. baru senyap kaku diam seribu bahasa. padan muka. tak reti bersyukur. baru cuwak. aku cakap kat mama aku, macam mana ni.. kesian nya Anas tak cukup kasih sayang nnt. dah la nnt aku alahan tahap, kesian la Anas, nnt sibling rivalry, sempat tak aku nk jaga 2 orang nnt, pasal duit takpa aku tau rezeki anak akan ada. yg tuh aku tak penah sangkal. tapi yg aku dok risau pasal diri sendiri, aku ni udah la lembik, malas, tak reti macam-macam, macam mana nk jaga anak 2 orang??

mak aku marah aku cakap macam tuh.. dia cakap Tuhan bagi rezeki, kite kene terima, bersyukur, orang lain tunggu 10 tahun nak ada anak.. tak dapat-dapat.. Ada la tuh reason nya kenapa Tuhan nak bagi rezeki kat kita ramai anak.. pregnant ni byk pahala, kamu jgn nak komplen jer keje time pregnant abes pahala jadi dosa pulak.. sabar.. mama ni anak 6, semua nya 1st trimester, mabuk teruk. tapi sabar. kids will bring a lot of things in your life, give you strength you never know you have, and open doors to stuff you never know even existed, so don't worry!

udah kene lecture begitu rupa.. aku sempoi je la. Alhamdulillah mak aku dtg masa Tupai gi umrah.. masa tu pulak yg aku alahan teruk, bagus sgt sgt la.. at least mak aku masak buat all the chores, but oh mai oh mai, Anas terlampau manja okeh? i guess he can sense kot.. kadang-kadang dia sengaja datang selak baju aku, pegi tampar perut aku.. ape hal? nasib baik perut wiggly wiggly lagi.. baru 11 weeks maa.

aku arap-arap sgt ok kot pregnancy ni.. sbb last pregnancy memang aku tak buat chores at all, because of extreme morning sickness kan.. tapi kali ni normal sket the alahan.. since i have a toddler to take care, angkut budak tuh dah 11kilo, kehulu kehilir, naik turun tangga dgn 11kilo itu, aku pakai jer dia lagi dlm stork kalau gi tesco berdua, las las bleeding brownish blood sikit.. sikit ja pon.. tapi since mak aku ada kan.. segala mala dia check.. "nih awat ada stain niiii najwa??? itu la mama cakap jgn dukung budak tuh.. blablablabla.." so maka aku pon ckp kat obgyn aku, dia bagi duphaston, i know they ban it US and UK, but oh heck the side effect i can stilll manage kot.

s0 with the hormone from the medication and yang dah ada, hormones are running high, wild and free in me, and you know what happen when that happened, breakout andddd mood swingsss.. *yayyyyy* i'm not complaining, tapi rasa macam budak kecik ok this mood swings.. so i tend to just ignore it, immerse myself with work and Anas and home chores, so tak sempat nk beremosi.. uuyeahh workaround work wonders!

oh dan jgn tanya pasal alat pencegah kontrasepsi, everytime okkay! so that is why aku punya reaction sejibik macam Ross Gellar, 99%???? 99%?? seriously? how? what? whyyy? howwww?? nasib baik aku tak talipon hotline diorang komplen. lepas ni aku nk gi buat surgery ikat tiub fallapio.. eceh cakap je.. tak la maybe next time will take pills, whatever that my obgyn suggested la kut, tak nk iud, aku takut, terkehel karang, nauzubillah.



tapi itu la. kalau dah rezeki tak ke mana. kun fa ya kun.

Monday, February 20, 2012

Anas does the darndest thing #1: chicken pox


at 8 months ++, Anas caught chicken pox. Luckily there's no fever, just scabs. He looks like this hideous and yet cute monster. he was all active with all the scabs all over his face, Alhamdulillah it's not that itchy for him, so he didnt scratch it that much.

we tried mandi kan him with daun bambu, masa ni la baru tahu that daun bambu itu adalah sebenarnya neem, funny.. bukan main pakai skin care yg ada neem good for your skin la jadah la.. sekali daun bambu aje, I can make my own mask la pas ni (konon nya lah). letak daun bambu bawah tilam dia la..

then my mom came over, and she brought batu kawi, asah and letak dekat scabs, alhamdulillah cepat sangat kering the scabs, tapi Maha Suci ALLAH, sebab dia baby kan, tadak parut langsung i tell you. nasib baik jugak la kan he kena during his infancy, ada blessing in disguise la jugak.

udah la aku kena travel masa tuh.. tahu jer la hati mak macam mana. aku tinggal dia masa dia dah stat recover, kat muka dah hilang, kat kepala pon ilang, badan pon, just kaki dgn tgn ja.

tapi bila aku blk, ada jugak la parut, dekat dada dia, dekat bontot dgn atas lengan. yang dekat dada tuh kelakar, sbb nmpk macam 3rd nipple. hahahahahahaa. InsyaALLAH it will fade away, kalau dak pon takpa la, baru la jantan namanya.


Anas does the darndest thing #2: his first stitches


when my then manager knew that i was pregnant with a boy, the first thing he say is, "poor you, first born a boy, he's going to be a hand-full!" and in retrospect, not just hand-full, i got both my hands and my feet all tied to him and him only. oh my.. he is soooooo active!! now I fully understand the phrase boys will be boys. it is their nature, so who are we to suppress what God has given them.

this one fine day, i went up to change his diaper, so our routine is i will put him next to the window on the bed, so he can see the birds and the trees,to distract him so he wont be trashing around when i try to put on his diaper and pants. anyhow, I was just about to put back all the toiletries, out of no where, that little human ran towards the end of the bed, without realising the edge of the bed because it is all covered in rolled up quilt, and off he went to the floor and hit the edge of the closet.

it all happened so damn fast I didnt even have time to stop him, well its normal for him to fall of the bed, so when i heard he cried out loud, i didnt expect anything serious, normally i would just pick him up and hold him for a while and he will stop crying and get down to play again.

mana tahu, when i pick him up, blood was everywhere, on his face, on his shirt, and i can see a huge cut on his forehead, i swear i can see his skull, i dont know where i got the courage, i just call my husband and tell him we need to go the hospital pronto!

luckily his friends crashed at our house that weekend from their trip up north, so his friend grab his keys and they went off in less than +5 minutes after incident.

i then go and changed (since I was wearing oh so indecent outfit), and 2 minutes later tupai's other friend and I went off to hospital, i managed to drive sanely and adhere to all the rules which is mind boggling for me.

I guess when this emergency thing happen, your logical mind will take over and just do what you suppose to do.

the doctor said, he needs to bring him into the OR for surgery, the cut's pretty deep and its on the forehead, they need to call the plastic surgeon to do it. I was like whaattt? seriously? plastic surgeon? it's not like he's going for a face lift. well it seems like only the plastic surgeon knew how to stitch up on the forehead( he needs to know how far he should stretch the skin) to make sure scarring will be minimum.

and the rest is history. tapi memang a lot of people say the scar is not that obvious. at one glance you wont even notice it. hahaha that's a plastic surgeon work for you. luckily it got covered by my company's insurance, Alhamdulillah.

barely 1 year old and already has 8 stitches on the forehead, what 's in store for me in the future? hmm. bring it on!

Thursday, February 16, 2012

babywearing: find the right baby carrier


masa pregnant lagi aku dah gila nk pakai ring sling, biaq pi orang nak kata aku macam maid indon ka macam orang vietnam ka, janji chores aku settle and aku tak risau biar anak sorang-sorang dlm cot.

anyhow, bila baby dah keluar, ada ring sling pon aku takut nak pakai, sbb dia kecik sgt (3.5kg kecik tang mana aku pon tak tau!) ibu baru kann.. dukung baby pun mengigil lagi takut, ni kan nak sumbat dia dalam sling. So aku tunggu dia dah ada head control baru aku pakai.

masalah nya, encik tupai tak nak pakai ring sling, dia kata renyah aih tarik sini sana, dia kata dia nak yang buckle buckle tuh ja, senang. kebetulan kami terserempak dengan new mum bawak baby dengan ssc (soft structured carrier) yg byk gila buckle nya. dia kata hak tuh la dia nak. maka masuk la Jusco cari, jumpa la, harga dalam RM50 kot. aku dah habaq kat dia, ni nnt Anas tak selesa sbb dia mcm dangling macam tuh ja, bukan duduk. dia kata aku pessimist, ring sling aku ja la hak betui.

so bila kami outing, kalau dia yg dukung Anas, dia akan pakai la ssc tuh, tak sampai setengah jam dia dah complain sakit belakang, ada la dia pakai dlm 4kali ja. dah la gabak. tuh laa aku dah bilang awal2, ssc murah ni tak best. ada reason kenapa dia murah. sebab dia tak bes laaa. dia punya weight distribution tak betul, tuh yg sakit belakang. dah la tuh Anas pon tak selesa.

maka di bilik stor la ssc tuh sampai sekarang. the point here is, a lot of new parents are excited about wearing their baby and would jump to the cheapest carrier they can find, that is the purpose of you carrying your baby no? so that you don't have to buy expensive stroller. Teeett. NOT. babywearing is NOT cheap, yes there is a cheaper solution but it's not safe for you and your baby. invest in proper carrier for your baby safety and also for your back!

here's a diagram that explains why. familiar ain't it? bjorn anyone? this digaram was taken from hipdysplasia.org, hipdysplasia is a condition where the hip is dislocated in development stage outside womb. or just google it, i don't really know how to explain it, dude it is proven these kind of carriers may caused hip dysplasia, so please be aware on this.


via BabyCalm baby calming classes facebook via hipdysplasia.org












organize! : failed!

ok i did organized my closet, but the closet's too small for both of my clothes and the husband's. so it was ok only for 2 months or so, then everything went everywhere. But at least I know where things are now. oh drat not really! i lie!

So anyway, the new plan is to convert my storage room to become my closet. weeheee.. so only important daily stuff go to the main master bedroom closet and the rest all will be shushhh to the storange.

So the next big project will be the storage room. see how long will this stay in my to-do list.. hahahahahahaha *evil laugh*

so anyway first thing first, get some inspiration from pinterest. oh btw am i the only obsessed with pinterest or what???? it's the best thing invented ever!!!