Wednesday, November 23, 2011

cold feet

aku ingat lagi, malam before aku akad nikah, i was a nervous wreck. bukan takat cold feet segala mak nenek pon sejuk ok. eventhough aku penat gila gila gila, kerja kahwin byk kena buat ok tapi..

A lot of things came to my mind, masa decide nak kahwin dulu, these things already occurred to me tapi rasa macam alah tak ada apa lah, i am ready.tapi bila dah memang nak kahwin betul-betul ha hamik kau.

is he the one? ke aku dah silap pilih? aku nih muda lagi, macam mana dengan my-non-existence career? macam mana kalau nanti lepas kahwin gaduh tahap gaban, dah tak ada way out, boleh ke aku sabar, boleh ke aku jaga orang lain diri sendiri pon tak terjaga. oooooooo maiiiiiii gawddddddddddddddddddddddd... can i back out now???????

haa kan terbayang cerita runaway bride kauuu.. baru tahu kan perasaan itu. memang taik gila lah perasaan malam tuh. tak ada sekelumit pon happiness kau. dah terbayang bayang dah tanggungjawab bagai, dosa yg aku dah tau sure dapat nya. memang otak aku taleh stop pikir langsung. the responsibilities keeps on running through my mind. gilaaaaaaaaa takutttttt.

and then bila aku dah tahap nk muntah punya takut, macam sign from Tuhan, Tupai called (kol 3 pagi before akad esok pagi okkay!), tanya pasal hantaran whatever, bila dengar suara dia je segala tok nenek kerisauan hilang, tiba tiba rasa tenang ja hati.
Lepas ja cakap ngn dia, aku terus tidur. haa itu lah dinamakan jodoh. haha. poyo.

maka Panda Eyes lah aku pada hari pernikahan aku. padan muka.

tak sebenarnya aku dengki gila dengan bride yang boleh tidur dengan sempurna malam before nikah. seriously? you girls dont even have even a tiny bit of cold feet? tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!! aku tengok semua orang macam oh tak sabarnya nak jadi isteri si dia... oh gembira, oh bertuahnya diri ku, oh sungguh bahagia esok hari bahagia ku.. better get my beauty sleep because tomorrow's my big day.

tapi kenapa tidak aku? dang! itu nama nya sebab aku always ted'up about stuff. tapi betul. ko ingat kawin ni main-main ke? you are no longer who you are after marriage ok, your whole freaking life will shift into a new dimension. new responsibilities, new family, new friends..

kesimpulan nya, yang aku belajar is, wedding is just a one day event, but marriage is forever. gives your best effort in preparing for the rest of your life, rather then ted'up about a one day event. oleh itu jangan la buat loan untuk majlis kahwin, nanti lepas kahwin gaduh pasal loan payment and bills.

apa kaitan? foobar.

Saturday, November 12, 2011

18 months gestation

aku dulu babywearer yang tegar juga lah. Iaitu sebelum Anas mencapai 10kg atau 9 bulan. Selepas itu aku stop takut belikat aku terkehel. aku start tahu pasal baby wearing bila aku research pasal how to naturally stimulate baby's growth yada yada yada, you got my drift kan. that is where i stumbled upon babywearing's benefits.

it says(some research done by the late Ashley Montagu) that baby's gestation sebenarnya ialah 18 bulan. 9 months inside mommy's womb and 9 months outside. so part 9 bulan dekat luar rahim tuh ialah masa baby nak adapt kepada dunia, in stages. so the baby perlukan the familiarity that he has in womb, so that dia rasa secure. sebab bagi baby kecik, dunia ni sungguh la ngeri. it still is for me. so the security lies with his mommy. die punye heartbeat, rentak mak dia berjalan, suara mak dia, everything soothes him, something that he's familiar with masa dalam rahim. And also he learns about real life first hands, dia tengok mak dia basuh baju, basuh pinggan, mop lantai segala, so he is exposed to real life awal-awal.

So they say that baby yg selalau dipakai (digendong), wont be colicky dan meragam. For me, aku setuju, memang aku tengok baby yang mak dia suka dukung, tak biar baby tergolek golek nangis dalam cot sorang-sorang, breastfeed, kurang sikit meragam dia dan baby gendongan ni semuanya happy baby.

no my point here is, aku tinggal anak aku betul-betul masa dia masuk 9 bulan. bila aku balik dia dah 10bulan. MasyaALLAH, berbeza sangat dia. sebelum aku tinggal, he's still a baby, memang dah boleh merangkak dan cruising bagai juara, tapi personality wise dia masih lagi baby. Bila dah balik, ha kamu, dah boleh nampak character dia as a full grown human, dia dah paham what we want from him, he's no longer needy, he knows what he wants, he loves to explore, he has wonderful memory, and he's independent of some sort. macam dalam sebulan perubahan yang sungguh besar.

So rumusan aku adalah theory 18bulan gestation ini sangat la aku setuju. sebab aku nampak sangat perubahan before 9 bulan and after 9 bulan Anas. Tuhan maha kaya, semua Dia buat sungguh sempurna.

first steps!

Dari aku kecik lagi dah aku dah berangan rangan dah witnessing anak aku punya first steps. anak aku dalam angan-angan mesti muka mat saleh abis, macam budak-budak dalam iklan osh kosh dekat majalah dahulu kala. Aku dulu punya la obsess dengan budak osh kosh tuh, tempek iklan oshkosh tuh dekat buku nota lagi ok. haih. itu belum cerita aku simpan gambar Man Bai masa aku umur 5 tahun. hebat jugak la taste aku dulu ye dak?

so cerita nya.

I WITNESSED IMRAN'S FIRST STEPS TODAY!!

aku tengah goreng char keow teow dekat dapur, tetibe Tupai jerit panggil aku, apa kena? aku hungga la ke depan takut si budak tuh luka ke ape kan.. sekali si Anas tgh dok jalan terhuyung hayang. jauh la jugak nyah die jalan.. ada lah dlm 6 7 steps, lepas tuh malas terus turun merangkak. cettttt tak sempat sambar kamera.

Lepas tuh sepanjang hari ni aku paksa dia tatih..tapi sepanjang hari jugak la, dia jalan satu steps terus turun merangkak. haha dasar pemalas macam mak dia jugak.

perasaan bangga tak payah nak cerita lah. bangga gila! nasib baik char keow teow ade atas dapur, kalau tak mahu bercucuran turun air mata ok.

the bliss of technology



ni lah teknologi at its best. berguna. rasa macam anak beranak duduk satu bilik, walaupun berjauhan berjuta miles away. abaikan kekurangan kesopanan dari suami ku.

on a geek note: personally i think Facetime is much better than Skype. it's just my preferences. Skype sometimes lags, but not Facetime.

Friday, November 11, 2011

random #3

you know what's sad?

when you think you're happy, but you're practically stalking your ex or your other half's ex like a vulture.

that is what I called, insecurity.