Thursday, February 3, 2011

the Juno story

on the 19th Dec, aku bleed. byk. orang tua kata tuh ketuban darah.. ketuban darah ni sakit dan lama labor pain nya. so long story short, kena la admit to KBMC, turns out air ketuban saya pula sikit, so have to induce dilation. so off to the labor room lah nak masukkan ubat utk induce.

Even though some stranger just prod into my birth canal with that plastic surgery glove on to put some slimy liquid that supposed to make me dilate faster, i felt just fine. no rush. not panicking. just calm. breathing in and breathing out.

and then suddenly i was alone. doctor aku went off to another patient, mak aku pulak ke toilet.

dan dan tuh jugak la patient kat labor room sebelah nak beranak. at first aku dengar misi-misi bising, "push nadia, push nadia" nadia adalah bukan nama sebenar. thennnnn..

"arghhhhhh" " sakittttttttttttt" si nadia tuh jerit dgn sangat amat gilaaaaaaaa kuat!!!!!!! dan byk lagi jeritan lain.

aku terus pucat lesi. pucat gila. darah aku naik 140/90. tak tipuuuuu... serius takut gilaaaaa..

dari konon-konon tak nak opt for epidural terus nak. kalau boleh dan-dan tuh juga nak. mmg jenis tak sedar diri, kita baru dilate 1cm. LOL.

anyway, about si nadia. I heard from the staff that she's actually 14 (aku tak tanya pon memang diorg yg dtg bergossip), and she will give the baby up for adoption. ramai-ramai orang tunggu di luar labor room tuh turns out to be family yg nk adopt baby tuh la. so ni memang real life classic Juno story.

aku kagum jugak dengan si Nadia tuh, dia brave enough to come clean dengan family dia, dan family dia pon sangat bagus untuk accept things and rational enough utk cari orang utk adopt baby yg tak bersalah tuh. ayah baby tuh pon bertanggungjawab, siap datang masuk labor room lagi.

she's just 14! she made a lot of bad decision, tapi bagi aku 14 tahun adalah terlampau budak, dulu aku tak tahu apa-apa pon kot, udah baru 2 tahun akil baligh. haha.my point being, kalau budak 14 tahun boleh buat good decision macam ni, kenapa masih ramai budak-budak lain yang tak ada la budak sangat, boleh buang baby merata-rata?

Nadia tuh, foster family yang tanggung medical expanse dia, private hospital lagi akak oi. ada certified doctor handle delivery dari deliver dalam toilet sorang-sorang. kalau pecah darah tak ke naye. and the best part is you can sleep well at night knowing your baby is safe.

sebenarnya banyak je choices yg elok. it is never too late. tapi kalau dah jahil.