Friday, August 7, 2009

kampung aku ade kfc drive-thru

aku ni name jer keje kat penang.. tp almost every weekend gi kl.. its good to see some familiar faces every now and then. tp balik kl tk rase mcm blk rumah. die tk homey.. die homey la jugak sbb ade loved ones.. gado2 ngn abang2 ngn adik aku dan setel dgn wii battle(ooyeah!!), gossip2 ngn akak2 aku(tahu tak remy tengku azuddin dating si ummi yg jdk adik nur yg gedik/comey tuh?? and favorite topic of all, ustat rock dgn wassini), men building blocks ngn aiman degil sambil menghafal stesen putra dari Kelana Jaya smp KLCC(aiman degil ade special affection ngn putra lrt..he's 4 and die memorize sume putra stations mengikut urutan), men kejar2 panjat2 ngn qiya comey(die ade lg byk parut dr abg die.. yeahh! dats my girl!!).. aah aku ade 2 org jer anak buah ank abg aku, kakak aku br kawin, so die mmg pressure gile sbb mak aku dok mintak cucu tetiap ari.. die tk leh pressure aku sbb asal die pandang jer aku dgn penuh makna.. aku ckp aku br lepas sekolah, masih beringus.. die terus diam.. tk sempat nk tny pon.. LOL. it works everytime.

tp tuh la KL mcm tk ade kampung feel to it. mcm wahhhhh balik kampung.. hati sebak.. aah kat sini la aku 1st time eksiden kereta.. langgar bontot kete org.. kat sini la aku jatuh men polis entri want to jaga.. mcm wahhhh dh membgn nye dh kampung aku..walopon aku masih kene halau kambing dan lembu keluar dr kawasan rumah aku tp kampung aku dh ade kfc drive thru.. cool gile. mkn kfc smbil mengusha bakal2 doktor2.

the next place yg aku rase ade homey feeling ialah Perak!! aku dok seri iskandar 5 thn.. aku rumet ngn budak Teluk Intan sepanjang 5 thn tersebut dan sepanjang tuh jugak lah aku bergelumang dengan kanak2 Teluk Intan. aku sentiase blk rumah diorg mcm tuh rumah aku.. buat mcm mak diorg tuh mak aku.. sesuka ati jer.. pintu 10, billion ngn fajar. kahkah. jauh2 dtg dr UTP sbb nk shopping kat Fajar. kl dh kampung tuh kampung la jugak kami ini. tp bg aku lah.. org Teluk Intan mmg BES. siyes! aku tk tipu.. makcik dan pakcik Teluk Intan sgt amat terlampau mesra dan sgt la baik.. urgh.. siyes rase mcm kampung sendirik. lagi satu sbb sume org ckp Perak dgn sgt affectionate nye.. aku rase homey sbb perak ade dialect sendirik kot.. mcm kltn.. rase mcm dinstict and rase mcm ade sense of belonging. and Teluk Intan punye kekampungness tuh mmg jitu. syabas Teluk Intan kerana berjaya menanam perasaan kampung dlm diriku. dan sbb tuh la aku suke sgt kawan ngn org teluk intan, die kampung girl, len ngn budak2 bando, ala mcm Dunia Baru vs. Gol & Gincu. Gol & Gincu is just too fake. like the current cheerleeding series/reality tv what??? kamon!! "I'm HOT and you're NOT, I'm JUMPING like MEGAN FOX, while u just sit there and WATCH! yayyyyy!!!" (kiddo, u're underage for GODsake!)

oh btw. ade this one laksa place dekat Kuala Kangsar yg kene masuk jln kampung gileee.. tp tk sekampung kampung aku sbb kat kampung aku kalo nk nek ghetok(jambatan) sume org kene trn kete.. sbb ghetok tuh dh tua..nnt roboh.. oh skarang diorg dh tuka dh laa.. imagine kalo kereta berselisih.. maka masuk la ghok kereta2 torsebut. ok bck to the laksa place, haaa.. rase kampungness kat situ mmg genuine nk mati, kl aku dok situ tobat bgn sebelom ayam jantan berkokok just to breathe in the morning air dgn bckgrnd music lagu yusof Islam/Cat Stevens Morning has broken.. like the firt morning..(oh u guys should read on how Cats Steven convert jdk muslim.. nih real & genuine story bukan fiction mcm cite Neil Armstrong). oh area kampung ni lah kampung Nur Kasih tuh. sawah mcm star star jer ijau.

ok dah. kene gi packing. nk blk KL mlm ni. tak. bukan balik. pegi KL. kakak aku nk pinjam camera. ade ke nk pinjam camera dgn adik die yg kat penang? of all ppl? *sigh*

Monday, August 3, 2009

yiuu!

debufdebafwalawalabingbang



my peberet photographer right now is max wanger. here's the chain reaction on how i got to know this awfully wicked guy:

Image Is Found (awesomeness photog couple with the cutest kids on earth!) --> Jessica Claire --> Jasmine Star --> US 2009 top 10 photographer --> Max Wanger!!
(all listed photogs are super-FABulous!)

One day, one of his buddy back in college ask him to photograph her engagement session, so he ask me about my reference photographer, then i gave him Wanger's link, and he instantaniously fell deeply in love with Mr Wanger.
He fell so deeply in love with this guy to the extend of trying all his might to imitate Wanger's post processing, and he might've got it right. i think. well almost right. erm he said he personalized it abit according to his erm style/preference(baik punye kaver), thus the slight difference.
so he let me in on the secret of Wanger ultimate debufdebafwalawalabingbang post processing wonder, and here's my result!!

ade la kot sikit2 same ngn gmbr2 Wanger.tapi i know there are more to it than this(aku pakai p&s aku kot kah kah.. mmg la tk same), because I'm using Gimp rather than photoshop, thus no color selection option, and im not that familiar with Gimp. hmm. buruk gileeee. nth. rase nye same aje ngn gmbr2 aku sebelom nih. bengong.
this is his version of wanger. mcm blublagbeng jer. that's the photo that I took! so i guess i can take a wee bit credit in that. see the diffference! this photo was taken with a freaking 50 2.8. what do u xpect? plus the lighting's different. Blurgh.. ok2.. akhirnya aku surrender lah. he's really good in post-processing.